Någonstans i jagandet av en titel tappade jag så mycket annat. Jag var otroligt framgångsrik på vissa plan, men känslan jag hade i min kropp var inte framgångsrik. Jag intalade mig själv att saker och ting snart skulle bli bättre. Som ni kan gissa blev det mesta i min vardag lidande. Jag hade inte tid att träna eller vårda sociala relationer. Jag mådde inte bra, och sämre blev det för att jag skärmade av mer och mer. Jag var ju inte den som gav upp i första taget, tills jag lärde mig att det finns en skillnad på att ge upp och att ta ett beslut om att det är dags för något annat.

Så här i efterhand önskar jag att någon hade funnits där och sett att jag behövt stöd, någon som hade sagt:

”Stanna upp lite här nu, hur mår du?”

 

När jag frågar människor idag vill de flesta träna och ta hand om sin kropp. Ändå tycks det vara det sista man prioriterar. Många, liksom jag själv för 6 år sen, tänker på hur jobbigt och obekvämt träningen skulle vara. Och man väntar på att lusten och tiden ska infinna sig.

När man sedan inte tränar som man ”borde”, kommer det dåliga samvetet. Det gör sig påmint och skaver när vi hör någon prata om träning, eller lägger upp en bild på sociala medier när de tränar och är hurtiga. Eller när det är tyst och lugnt omkring dig och du känner en oro. Du kan inte sätta fingret på vad det är. Det enda sättet du vet att bli kvitt känslan, är att sysselsätta dig med något (vad som helst). Det här är resultatet av att vi skjuter upp saker, även saker vi vet att vi skulle må bra av. Att inte behöva göra det där jobbiga och utmanande kan kännas befriande i stunden, men långsiktigt mår vi dåligt av det.

Om du vill ta hand om dig själv, handlar det om att börja ge dig själv vad du behöver för att må bra. Långsiktigt.
Vill du känna mer lycka, energi, sinnesro? Kanske förhöja och förbättra din livskvalitet?

Det startar hos dig. Jag kan säga redan nu att ingen kan ge dig det du behöver, än dig själv. Ingen annan vet det lika bra som du. Ditt mindset (grundinställning, läs mer under mental träning) påverkar dig och din motivation. Vad du tror att du får, är vad du faktiskt får. Vad du inte kan se dig själv åstadkomma, kommer du aldrig åstadkomma. Ditt mindset påverkar dig i de beslut du tar, eller undviker att ta. Det är alla små beslut i din vardag som format ditt liv, som skapat den person du ser och känner igen. Att sätta diffusa mål och tro att det räcker för att få resultat, är inte att ge dig själv de bästa förutsättningar från start.

 

Sedan jag startade Fight for it 2011har jag lärt mig mycket från mina klienter. Jag har fått en bra bild av vad de flesta vill ha, vilket är motivation. Därför har jag valt att fokusera helhjärtat på hur motivation funkar. Motivation är inget man har, motivation är något man skapar.
Istället för att invänta lust och tid, skapar jag de allra bästa förutsättningar för mig själv att lyckas. När jag sätter mål skapar jag en tydlighet i vad jag vill ha, det skapar lust och vilja att engagera mig = motivation.
För mig handlar hälsa om att finna en balans, och skapa tid för alla viktiga pusselbitar i min vardag. Jag ger mig själv tid att fylla på bränslet, medan jag kopplar från allt annat. Jag ger mig själv tid för utmanande träning som stärker mig mentalt och fysiskt. Jag ger mig själv nöjet att umgås, äta och dricka gott.

Det funkar inte långsiktigt att förbjuda sig själv det ena och det andra. Om du inte vårdar alla grunddelar som skapar en god hälsa, är det en fråga om tid innan du ger upp. Vi behöver ta hand om vår kropp lika mycket som vi tar hand om vår hjärna. Vi behöver en god kosthållning, nog med sömn och en hanterbar nivå av stress. Vi behöver känna mening i vår tillvaro, på eller utanför arbetet. Vi behöver social gemenskap, att känna samhörighet med vår omgivning. En kombination av allt detta skapar den balans vi behöver för att må bra. Vi behöver inte älska att göra alla delar, men i en lagom dos är det vad vi behöver för att må bra hela livet ut.

 

Rätt målsättning och handlingar kan stärka upp dig inifrån och ut. Få dig att känna dig nöjdare, starkare och stoltare. Jag vill hjälpa dig komma dit, att tycka riktigt bra om dig själv. Och visst är det härligt med en miljö där fler personer har hittat en inre frid och lycka, det är ett samhälle jag vill leva i. Och vara med och bygga upp.

Klicka dig gärna vidare och läs mer om hur jag kan inspirera dig till mer glädje och motivation! Har du redan läst allt och vill boka ett möte? Hör av dig så hittar vi en passande tid.

Ta hand om dig först, och därefter människor i din omgivning.

Vi hörs snart igen!

/Rim Mourad